MIST

Los van moderne weersvoorspellingen (die overigens lang niet altijd uitkomen) is mist een mysterieus verschijnsel dat onverwacht komt opzetten en waar je niets tegen kunt doen. Bij veel zonneschijn kun je een zonnebril opzetten en verkoeling zoeken in het water. Regent het, dan kun je regenkleding aantrekken en ook tegen de kou kun je je kleden. Maar bij mist past enkel berusting.

Mist is ook iets dat je totaal omgeeft: het is letterlijk overal en is - als we het over ‘échte’ mist hebben - ondoordringbaar. Wanneer de mist op z’n hoogtepunt is, verdwalen we er allemaal in en worden we teruggeworpen op onze primaire instincten. Net als bij dementie. En dat geldt niet alleen voor degene die er door wordt getroffen, maar (zeker in het geval van jonge mensen met dementie) voor het hele gezin rondom die persoon.

Wat is MIST partners van jonge mensen met dementie in beeld

MIST bestaat uit een boek en een foto-expositie, waarbij partners van jonge mensen met dementie centraal staan. Zij komen in beeld en aan het woord.

Er is veel informatie beschikbaar over de ziekte dementie, de gevolgen,
de ervaringen van mensen die eraan lijden, de ervaringen van partners, kinderen, familie, hulpverleners. Dat is ook belangrijk want dementie is inmiddels volksziekte één in Nederland. Meestal gaat het om oudere mensen. Echter er is een grote groep jonge mensen (tot 65 jaar), die ook de diagnose dementie krijgt. Hun problematiek is anders dan die van oudere mensen met dementie. Op de eerste plaats wordt de diagnose veel later gesteld, gemiddeld pas na 4,4 jaar, omdat er bij jonge mensen niet aan dementie wordt gedacht. Daarnaast zijn
de kenmerken en omstandigheden vaak anders. Jonge mensen met beginnende dementie staan nog volop in het leven. Ze werken en hebben vaak nog thuiswonende kinderen. Praktisch en emotioneel brengt dat grote problemen met zich mee.
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor jonge mensen met dementie, hun gezinnen en hun omgeving.

MIST is een initiatief van en gerealiseerd door Dorris Duurland en Tineke Reijbroek.
Prof. dr. Marjolein de Vugt, Alzheimer Nederland en het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd hebben zich aan MIST verbonden.

Dieke

Dorris Duurland en Tineke Reijbroek

‘Wat een bijzondere en openhartige ontmoetingen met de deelnemers van MIST. Elke keer weer zijn we na afloop stil en geraakt door hun verhalen.’

Dorris Duurland - initiatiefnemer en sociaal fotograaf

‘Fotografie is voor mij een ONTMOETING met de mens en de wereld die ik vastleg, met u als kijker, met mijn oude vak en mijn passie. Een ontmoeting door de lens met authenticiteit, eenvoud, wat mensen bezighoudt, het wezenlijke, het kleine achter alle opsmuk.’

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de sociaal-maatschappelijke sector en de hulpverlening heeft zij het roer omgegooid en is ze haar passie gaan volgen: fotografie.

Fotografie is voor haar een ontmoeting, waarin mensen een belangrijke rol spelen. Psychologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s spreken haar aan als de mens en zijn persoonlijke drijfveren daarin centraal staan. Ze verdiept zich in het onderwerp en in de mensen die ze ontmoet, waardoor ze de kern en het wezenlijke van het onderwerp leert kennen. Hierdoor schetst ze met haar fotografie een menselijk, realistisch en betrokken beeld en ontstaat er een mooie samenwerking wat resulteert in pure en authentieke beelden.

Dorris Duurland is gespecialiseerd in sociale documentaire fotografie en portretfotografie.

‘MIST is het boek dat ik graag had willen hebben toen Bart ziek werd.’

Tineke Reijbroek - initiatiefnemer, ontwerper en ervaringsdeskundige

Haar echtgenoot Bart is in 2015 overleden na vijf jaar daarvoor de diagnose vasculaire dementie te hebben gekregen. Door haar ervaringen als partner gedurende de jaren van Bart zijn ziekte, vindt zij het belangrijk dat MIST gemaakt is en de verhalen van de ervaringsdeskundigen verteld worden.

Tineke Reijbroek is ontwerper. Grafisch en 3D.

‘Of het nu om een logo gaat, een verpakking, een boek, een poster, een bank of poort: mijn stijl is uniek, herkenbaar, basic en tijdloos. Hoe toegepast het ontwerp ook is, er zit altijd een stukje eigen ziel in en daarom is het zo’n mooi vak.’ Vanaf 1988 werkte ze samen op projectbasis met haar latere echtgenoot Bart van den Hoogen. Samen zijn ze een ontwerpbureau gestart in 2003. Sinds de ziekte van Bart wordt het bedrijf door Tineke gerund.

Lejo herkent me niet meer, maar ik heb absoluut nog wel een connectie met hem